Aliments ecològics, quins són els seus avantatges?
Cada dia que passa els consumidors es preocupen més per intentar controlar el que mengen per tal de tenir l’alimentació més sana possible. Avui en dia és habitual trobar negocis que tracten de respondre a aquestes noves necessitats, i fins i tot les grans superfícies dediquen grans espais a oferir productes naturals que satisfacin aquestes noves necessitats.
Però, quins són realment els avantatges de consumir aliments ecològics? Són realment tants els beneficis? Compensa el seu preu? Intentarem donar una mica llum respecte a aquests assumptes.
1. Millor per a la teva salut
El principal motiu pel qual moltes persones s’acosten a aquest tipus de productes és perquè hi ha una creixent preocupació sobre la salut, i sobre com allò que mengem influeix de manera definitiva en la nostra vida diària.
En l’agricultura moderna es fan servir molts productes tòxics, com plaguicides o insecticides, per evitar que els insectes causin danys a les collites. Alguns estudis relacionen algunes malalties greus amb l’ús d’aquestes substàncies. No obstant això, una de les característiques principals d’aquests aliments ecològics és, precisament, el cultivar-se de manera natural, sense utilitzar cap tipus d’additiu tòxic.
D’altra banda, diverses investigacions han demostrat que, els productes que no fan servir fertilitzants naturals i altres productes químics són superiors nutritivament i posseeixen més antioxidants que els que sí que ho fan.
2. Recupera sabors que creies oblidats
Segur que moltes vegades has tingut la sensació, en mossegar una fruita o provar una verdura, que les coses ja no tenen el mateix gust deliciós que recordes d’anys enrere. És cert que en aquest aspecte influeix el fet que els gustos evolucionen, i els estan en constant variació des que ets un nen fins ara. No obstant això, també es produeix per la forma en què es conreen aquests aliments.
L’economia de consum en la qual vivim fa servir un ritme de producció que obliga a fer servir tot tipus de substàncies per accelerar les collites, obtenir menjar fora de temporada o treure la màxima rendibilitat a tot sense importar la qualitat final. Tot això afecta el que mengem, i fa que res sigui tan saborós com solia ser-ho. No obstant això, les característiques de la producció de l’agricultura ecològic potencien aquest gust desaparegut, i serà el més proper que tindràs de recuperar aquestes sensacions plaents que es produïen fa uns anys quan menjaves productes de la terra.
3. Una producció controlada i garantida
Arribats a aquest punt et preguntaràs, i com podem assegurar que el producte ecològic que ens venen està realment produït de la manera correcta? Aquests productes han de tenir un certificat que ens confirmi que ho són, que a més ve expedit per la Unió Europea, que s’encarrega d’establir quines són les regles que s’han de seguir i que s’encarrega de l’controlar i supervisar les mateixes.
Per tant, assegura’t que no t’enganyin i busca el logo de la Unió Europea en l’etiqueta del que compres. Per descomptat que hi ha la possibilitat que menteixin i enganyin amb aquest fet, però en aquest cas constituiria un delicte que seria denunciable.
4. No només guanyes tu, també el medi ambient
Es produeix una millora notable del sòl i l’aigua que fem servir, gràcies a l’ús de fertilitzants naturals, i de l’aire al no usar pesticides. I és que un dels principis fonamentals que hi ha darrere de la filosofia d’aquest tipus de cultius és, precisament, la de contribuir a millorar el medi ambient.
5. Afrontem la banda negativa
Per ser justos, hem de parlar també dels desavantatges de començar a consumir aliments ecològics. En primer lloc, el preu. I és que aquests productes són una mica més cars que els que estan collits de la manera més habitual. Això s’entén si pensem que, en no fer servir químics que accelerin els processos, aquests es produeixen de manera molt més lenta, i per tant es triga més a rendibilitzar, el que ocasiona aquesta petita diferència de preu. D’altra banda, aquesta forma de collita és més costosa i requereix de més personal, la qual cosa també fa que s’encareixi una mica més.
Un altre aspecte menys positiu és l’aspecte que solen tenir, i és que no tenen aquestes formes tan perfectes i desitjables com altres, encara que com ja hem comentat són superiors en nutrició i salut.
L’alimentació basada en l’ús de tècniques ecològiques envaeix sense remei les cuines de tots, i això, com hem vist, va reportar una millor salut general en el futur, tant personal com del medi que ens envolta. Si encara no t’has atrevit a entrar en aquest món, t’animem a fer-ho i al fet que descobreixis pel teu compte que tot el que t’expliquem és cert.